De Zwartbles

De Zwartbles, een ras voor professionals!

Waarom kiezen ook steeds meer professionele schapenhouders voor het Zwartblesschaap? Het Zwartblesschaap heeft een aantal eigenschappen die erg belangrijk zijn voor de professionele schapenfokker.

Vruchtbaarheid
Volwassen ooien hebben een gemiddelde worpgrootte van meer dan 2. De eenjarige ooien komen op 1,6. Zo’n productiviteit vindt je bij niet veel rassen. Uiteraard is het aantal lammeren van groot economisch belang.

Aflammeren
De ooien hebben een ruim bekken en de lammeren een smalle kop en een niet te zware voorhand. Dit zorgt ervoor dat de geboorte in de meeste gevallen vanzelf verloopt. Dit bespaart nachtrust en zorgt ook voor lagere dierenartskosten.

Melkproductie
De Zwartbles koppelt hoge vruchtbaarheid aan een goede melkproductie. Dit betekent dat, mits goed gevoerd, een Zwartbles ooi met gemak in staat is om zelfstandig haar 3- of zelfs 4 lammeren groot te brengen.

Groei
Zwartbles lammeren groeien zeer snel in hun jeugd. Er zijn groeisnelheden van meer dan 600 g. per dag aangetoond.

Slachtkwaliteit
Vooral de slachtkwaliteit van jonge snelgroeiende lammeren is vaak uitstekend. Ze zijn vrijwel nooit te vet en hebben snel behoorlijk veel kilo’s vlees.

Slachtlammoederdier
De Zwartbles is zeer geschikt als slachtlammoederdier. Kruisingen met goede Texelaar- of Suffolk rammen leveren goede slachtlammeren. Ook omgekeerd, een Zwartbles ram op Texelaar ooien, wordt toegepast om gemakkelijker lammeren te krijgen die uiteindelijk ook groter worden.

De Zwartbles,
Het ideale ras voor de hobbyist!

Voor de hobbyist zijn soms weer andere raskenmerken erg belangrijk. De economische eigenschappen doen er misschien minder toe maar het karakter en “het gebruiksgemak” in brede zin zorgen ervoor dat gesteld kan worden dat de Zwartbles het ideale schaap is voor iemand die de schapen voor zijn plezier fokt.

Aflammeren
Bent u door omstandigheden een keer niet bij het aflammeren? Geen probleem. De Zwartbles lammert vrijwel altijd gemakkelijk en zelfstandig af. Daarenboven is de vitaliteit van de lammeren hoog.

Moedergedrag
Zwartbles ooien zijn over het algemeen goede moeders. Ze zijn niet zenuwachtig en zorgen ook als 1-jarige (ooi) al heel goed voor de lammeren.

Sterk schaap
Er zijn eigenlijk geen bijzondere gevoeligheden van de Zwartbles bekend. Dus geen hoge gevoeligheid voor bepaalde aandoeningen of voor een tekort- of teveel van bepaalde mineralen.

Hanteerbaarheid
Zwartblessen hebben een goed en rustig karakter. Ze zijn mak en vriendelijk en daarom goed te hanteren en dus ook ideaal voor rond het huis.

Mooi
Het oog doet ook wat. De Zwartbles is een prachtig schaap met fraaie aftekening en een fiere houding. De lammeren zijn door hun witte bles, witte pootjes en witte staartpunt erg “aaibaar”.

Wilt u lid worden van het Nederlands Zwartbles Schapenstamboek? Wij heten u hartelijk welkom.

LID WORDEN Redirect icon

Laatste nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten

Zwartbles fokkergroep organiseert Ramlam bespreekdag op 27 juli

Op 27 Juli organiseert de Zwartbles Fokkergroep voor alle zwartbles liefhebbers een ramlam bespreekdag. Locatie: Frylam (Familie Lam-Gebrandy), Ige...

Lees verder

Vraagprogramma voor nationale zwartbleskeuring beschikbaar!

Op 7 september aanstaande zal de nationale zwartbleskeuring plaatsvinden te Bunschoten. Voor de keuring is een vragenlijst beschikbaar. Bekijk hier de...

Lees verder

Subsidie voor Zeldzame Landbouwhuisdieren vanuit het GLB voor 2024 weer opengesteld

Graag willen wij u informeren dat de subsidie voor Zeldzame Landbouwhuisdieren (subsidie ZLH) vanuit het GLB voor dit jaar weer is opengesteld. Vee...

Lees verder